dilluns, 30 de maig del 2011

MANIFEST PER UN SERVEI DE SEGURETAT PÚBLICA DE QUALITAT



Per a que una organització funcioni cada part ha de complir amb les funcions que té assignades de la forma més eficient possible d’acord mab els objectius als que estigui dedicada.

El Cos de Mossos d’Esquadra forma part del sistema de seguretat pública de Catalunya i té com objectiu protegir el lliure exercici dels drets del ciutadans i garantitzar la seguretat ciutadana, fent complir les lleis.

La funció preventiva de fer complir les lleis comporta la denúncia i actuació vers els qui la imcompleixen, donant-se la paradoxa que la repressió forma part de l’objectiu principal, la prevenció, com l’altra cara d’una mateixa moneda.

En un mon ideal, la prevenció sense repressió aconseguiria la inexistència d’actes d’il·lícits, tanmateix, tots sabem que això és una utopia i que l’acció repressiva és inevitable.

El Cos de Mossos d’Esquadra, per raons político-socials ha destinat el gruix dels seus recursos a la prevenció deixant en un segon terme l’acció repressiva. Així doncs l’indicador del bon servei de seguretat ha estat el nombre de delictes coneguts, sense tenir en compte el nombre de denúncies, detencions i casos resolts.

Amb aquests paràmetres, als nostres comandaments se’ls valora per la capacitat que tinguin de reduir les infraccions legals, sense tenir en compte cap altre condicionant i aquests, alhora, han primat el servei de seguretat ciutadana, les patrulles al carrer, com a eina per reduir els il·lícits. És a dir, no importa saber qui estar incomplint la llei, sinò que la llei no s’incompleixi.

Tot plegat ha fet que cada cop més, unitats que, en principi, tenen l’objectiu d’identificar als autors dels il·lícits, per ordres i protocols interns, hagin assumit tasques de prevenció o pròpies d’unitats amb l’objectiu de la prevenció.

Cada funció té la seva importància en l’objectiu de l’organització. La prevenció és la més important i per això s’hi dediquen el major nombre de recursos, però, la repressió també és important i, si tot i destinar-hi pocs recursos, no se’ls dedica al objectiu que tenen encomanat, s’està defraudant al ciutadà.

De què serveix a un ciutadà denunciar un il·lícit si després no hi ha ningú que identifiqui a l’autor ? No resulta del tot necessari identificar als autor d’il·lícits als efectes que les seves accions no quedin impunes ?

Si els il·lícits queden impunes, els autors els continuran comentent i el gran esforç en prevenció de l’organització no servirà per a res.

Així doncs, s’ha de respectar la feina que fa cada unitat del Cos i no voler que una unitat es dediqui a tasques impròpies.

S’ha d’oferir a la ciutadania un servei de seguretat pública de qualitat a on hi hagi persones dedicades a prevenir els il·lícits, altres persones dedicades a atendre als ciutadans que denuncien il·lícits i el tercer graó, persones que investiguin els fets denunciats pels ciutadans, identifiquin als autors i aquests rebin la corresponent sanció o pena, independentment de la gravetat.

Les mancances del model policial establert al Cos, la manca d’efectius per portar a terme a aquest model ens està portant, cada cop més, a que una de les bases d’un model se seguretat pública de qualitat, el tercer graó, la investigació, estigui fent tasques de prevenció i atenció a la ciutadania, el qual, afegit a l’escassedat de recursos dedicats a aquesta funció, fa que cada cop hi hagi més impunitat i la tasca de prevenció sigui més ineficaç.

Cal un replantejament global del model organitzatiu del Cos amb l’objectiu d’aproximar-se tan com sigui possible a un model de seguretat pública de qualitat i allunyar-se del model policial d’aparador, d’imatge.

Així doncs, pel que fa a la branca professional d’investigació cal,

1-         ACABAR AMB LA DISTORSIÓ QUE REPRESENTA LA DOBLE DEPENDÈNCIA ORGÀNICA DE LES UNITATS D’INVESTIGACIÓ DE LA COMISSARIA GENERAL TERRITORIAL I DE LA COMISSARIA GENERAL D’INVESTIGACIÓ.

2-         DEFINIR I UNIFORMITZAR EL MODEL POLICIAL D’INVESTIGACIÓ ESTABLINT UNA METODOLOGIA I TIPUS D’ORGANITZACIÓ.

3-         DESENVOLUPAR EL PLA DE CARRERA PROFESSIONAL AMB LA POSSIBILITAT DE LA PROMOCIÓ INTERNA VERTICAL D’ESPECIALITAT.

4-         D’ACORD AMB EL PUNT 2, ESTABLIR UN MODEL HORARI I CONDICIONS DE TREBALL COMUNES.

5-         CREAR UNITATS ORGÀNIQUES DE POLICIA JUDICIAL.

6-         UN PLA DE FORMACIÓ I RECICLATGE PERMANENT.

A part d’aquest sis grans temes, hi ha sobre la taula altres reivindicacions que cal abordar, com són,

1-      LA NOVA ESPECIALITAT DE POLICIA CINETÍFICA D’ABP.

2-      L’APLICACIÓ DEL PACTE DE GUÀRDIES NO PRESENCIALS.

3-      EL PASSI DE SER UI’S A SER UTI’S COMARCALS.

4-      LA DOTACIÓ D’ARMILLES ANTIBALES INTERIORS.

5-      LA POSSIBILITAT QUE ELS VALS DE ROBA ES PUGUIN INTERCANVIAR A QUALSEVOL LOCALITAT I EN COMERÇOS MÉS ASSEQUIBLES.

6-      LA COMPENSACIÓ PEL TREBALL EN DIA FESTIU OFICIAL, SI ÉS EL CAS.

7-      MODIFICACIÓ DE L’APLICATIU NIP PER A PODER INTRODUIR TOTA LA INFORMACIÓ DELS CASOS QUE NO ES RESOLEN PERÒ HI HA IMATGES, OBJECTES, DOCUMENTS, DESCRIPCIONS, NÚMEROS DE TELE`FON O ALTRES INDICIS QUE PODEN FACILITAR UNA POSTERIOR RESOLUCIÓ.

Per tot això, demanem l’obertura d’un diàleg amb alts comandaments del Cos per poder anar avançant en un model policial de qualitat.

18 comentaris:

Anònim ha dit...

suport al manifest!

Anònim ha dit...

M'hi adhereixo TIP 1925

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb l'exposició, Enric.
També m'hi afegeixo. TIP 5103 SCF.

Anònim ha dit...

Com bé dius deixar de ser unes OAC's avançades. Que les OAC's molt srs. meus també són unitats instructores.
La bicefalia del Cap ABP i Cap ATI, ens fa anar com baldufes, contraposant interessos ABP-RP i els Caps d'unitats (sense plaça es clar) intenten acontentar a tothom menys als que realment estem treien la feina dia a dia.
Deixar de fer de 200, que amb molta honra per la feina, però no som una unitat de prevenció sinó de reacció/resolució a fets succeïts. I molts Caps ABP o Sotscaps confonen anar de paisà amb ser USC i UI.

SALUT!!!!

Anònim ha dit...

Tot el meu suport TIP 5893

Anònim ha dit...

M'hi adhereixo TIP 11084

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord amb l'escrit, i encara més, faig incís sobre els punts 3.desenvolupament d'un pla de carrera, 2. aplicació de guàrdies no presencials,4. armilles interiors, 5.el vals de roba es puguin utilitzar en altres comerços, i 5. crear unitat orgàniques de policia judicial.

TIP 9208

Anònim ha dit...

El meu suport 13803

Anònim ha dit...

Tot el meu suport TIP 3008

Anònim ha dit...

Tot el meu suport amics. TIP 7357

Anònim ha dit...

Teniu el meu soport companys!Ja és hora d'obrir els ulls i lluitar per per allò que sempre ens diuen que apliquem, EL SENTIT COMÚ.
TIP 9757

Anònim ha dit...

També afegiria que estem fins els nassos d'informar a la DIC ATIS etc. de fets i informacions que es troben a dins el NIP, això si que dona feina, també del tema or que no s'introdueixen fotograficament les joies ni dades de venedor al NIP, també hi ha el tema d'una web policial de MMEE, on es mostrin les joies i objectes recuperats per ser consultats pels ciutadans. Agafar emails dels ciutadans i amb això i els mobils poder informar, els denunciants d'un fet concret, que s'han recuperat objectes i que consultin la web, etc.. Es que al final crec que ens dirigeixen una colla d'ineptes!!!. Totalment d'acord amb tu Enric amb el tema d'estabilitat i promoció
Matrix.

Anònim ha dit...

Aviam si la gent s'anima, si no voleu posar el TIP, no el poseu, però, considero molt important la vostra adhessió. Si amb 332 visites només hi ha 13 adhessions, malament anem. (Matrix, ja era hora)

SALUT !

Enric ALSINA, SG del CAT

Anònim ha dit...

TIP 1264.
Completament d'acord i afegiria també, tal i com diu en Matrix, el tema or, creant un aplicatiu com el d'hotels on els establiments de compra-venda d'or incorporin les fotografies de les joies comprades.
Salut més que mai, Enric.

Anònim ha dit...

Ànims, jo també hi estic d'acord i recolzo completament. crec que als comentaris tampoc no cal que cadascú posi les mancances i les coses duplicades que es fan a la feina, ja que són moltes, i no s'acabaria mai!!!!!!!
TIP 2672.

Anònim ha dit...

Hola company 2672, jo crec que l'única manera de millora les coses es fer arribar a la direcció les manacances i si són moltes, millor dir-les totes, ja que poder algú amb poder polític s'adonarà de les disfucions que hi ha i així poder es podrà solucionar. Si simplement diem que tenim feines doblades o queixes genèriques, crec que no té el mateix efecte que especificar les possibles disfucions. Tampoc crec que proposar una millora sigui dolent, estem en la societat 2.0 i això crec que comporta que sigui més fàcil pels dirigents o/i comanaments detactar les mancances. La governança també hauria d'arribar al cos de MMEE.

TIP 4691

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb els teus plantejaments :

El Departament d'Interior només s'ha preocupat que quan algú pateix un fet delictiu no s'hagi d'esperar a l'hora de presentar denúncia, a que no es tardi per tal de que li facin la IOTP, de tenir grups ( VIDO's i Grups de proximitat ) per tal de que la víctima no es senti desprotegida : estan tractant a la gent com nens petits que s'ha de mimar.

Però , a l'hora , no es preocupen d'intentar busca i detenir als autors d'aquest fets .Com que aquesta feina és mes fosca, no tan vistosa " i no ven" , doncs, destinem els recursos i esforços de les Unitats d'Investigació a aquestes altres tasques.
Una vegada vaig tenir el goig d'estar a una reunió , amb el que és ara el Cap de la DIC ,i hem va il·lustrar amb un nou concepte policial desconegut fins alehores per mi : és el concepte LA PREVENCIÓ DE LA INVESTIGACIÓ.
Reconec que s'hem van donar tot tipus de detalls, explicacions i exemples...però ,ignorant de mi, no ho vaig entendre en aquell moment i ara encara menys.

També donar les gràcies al Departament d'Interior , perquè amb la bicefalia de la Comissaria General Territorial i de la Comissaria D'Investigació Criminal a la que estam sotmeses les UI's aquesta manera de fer, em possibilita de tenir dues feines : una , la de policia i l'altre la de bomber, quan a la Comissaria de torn cremen les patates
i "alguna cosa s'ha de fer".

TIP 3258

Anònim ha dit...

TIP 6890

Bones companys,
Estic totalment d'acord amb tot el que es proposa, estic fins els c... de no tenir, millor dit, de que no tinguin clar quina es la meva feina. Igual estic portant una investigació per una agressió sexual que m'envien a una crema de rostolls. A vegades tinc la sensació que som la puta ramoneta

Publica un comentari a l'entrada

Total de visualitzacions de pàgina: